Fibromyalgie, de ‘onzichtbare ziekte’ die de maatschappij niet kan begrijpen

Bekend als de “onzichtbare ziekte”, omdat het moeilijk te diagnosticeren, fibromyalgie is een dubbel verraderlijke ziekte: ten eerste vanwege de pijn en het lijden veroorzaakt en omdat het n ‘ wordt niet gezien of overgelaten aan het lichaam; de oorzaken zijn echter nog steeds onbekend.

Door de WHO genoteerd als een van de ziekten in 1992, valt fibromyalgie alle zachte delen van het bewegingsapparaat aan en treft 4% van de wereldbevolking, waarvan 90% vrouw is. Hier is wat het is en hoe ermee om te gaan.

“Het lijden veroorzaakt door fibromyalgie is iets heel moeilijk uit te leggen: Ik weet niet hoe ik wakker vandaag, als ik kan bewegen, lachen of gewoon huilen … Wat ik weet is dat ik Ik heb geen chronische ziekte

Deze getuigenis is effectief in het beschrijven van niet alleen het soort pijn, maar ook en vooral het sociale misverstand rondom de getroffenen, waardoor een tweede groot leed ontstaat.

Het grootste probleem ligt in het feit dat de oorsprong onbekend is; in het bijzonder, we weten niet of het organisch of psychologisch is. De conclusies van de experts zijn eigenlijk controversieel:

Ongeveer 47% van de patiënten lijdt aan angst, maar dit kan ook een gevolg van de ziekte zijn.
Degenen die last hebben van een grotere overgevoeligheid voor de dagelijkse sensorische stimulatie;
In de aanwezigheid van een visuele, tactiele, olfactorische of auditieve stimulus ondergaan de sensorische gebieden van de hersenen overmatige stimulatie.
Het slachtoffer heeft een groter aantal sensorische zenuwvezels in de bloedvaten, dus elke stimulus of temperatuurverandering veroorzaakt intense pijn.

Kortom, elke emotionele factor verhoogt het gevoel van pijn in een ondraaglijke vicieuze cirkel.
5 psychologische strategieën om met fibromyalgie om te gaan

Hoewel elke strategie van persoon tot persoon een andere impact kan hebben, zijn er vijf strategieën om te nemen:

1. Begrijp uw ziekte Blijf in nauw contact met artsen, specialisten en psychologen: multidisciplinaire behandelingen zijn nodig, die allemaal zullen bijdragen aan de kennis van deze pathologie en u helpen om er dagelijks mee om te gaan.
2. Wees positief. Het is belangrijk om de pijn te accepteren zonder depressief te zijn. Voel je vrij om met diegenen te praten die er last van hebben, maar wrok niet tegen degenen die je niet lijken te begrijpen.
3. Voer activiteiten uit om stress en angst te bestrijden. Er zijn enkele zeer nuttige ontspanningstechnieken, waaronder yoga
4. Laat de pijn niet de controle over je leven nemen. Stel dagelijkse pauzes in waar je je op jezelf kunt concentreren en jezelf kunt bespotten
5. Ga in op je emoties en gedachten. Wat je denkt en voelt, heeft invloed op je fysieke conditie: als je denkt dat je het niet kunt, zul je het niet doen, integendeel, als je zegt dat je zult slagen, zul je overwinnaar zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *