Fibromyalgie, hoe de hersenen de pijn intensiveren

Maladie die in staat was om zich opnieuw te verbinden in Frankrijk, werd fibromyalgie geëerd in de gezonde uitstoot van Figaro Live «Toc Toc Docteur».

De  Fibromyalgie  manifesteert zich door  wijdverspreide pijn , waaronder spier (abnormaal aantal pijnlijke specifieke onder matige druk geïdentificeerd), die zich gedurende maanden of jaren (chronische pijn) en zijn geassocieerd met ernstige vermoeidheid, verminderde slaap, en vaak andere symptomen zoals stemmingsstoornissen (angst, depressie). Hoewel fibromyalgie sinds 1992 is opgenomen in de Internationale Classificatie van Ziekten van de WGO, heeft Frankrijk altijd geweigerd dit als zodanig te beschouwen, zonder  het bestaan ​​van een syndroom  (reeks symptomen) te ontkennen .

De moeilijkheid is dat er geen  onbetwistbaar onderzoek is om de diagnose fibromyalgie  te bevestigen  en dat de oorzaak van het voorkomen onbekend is. Dit compliceert de erkenning van het lijden van de zieken, vooral in de wereld van het werk. Bovendien zijn de onderzoeken (radiologie, bloedonderzoek, enz.) Die worden uitgevoerd niet gemaakt om de diagnose van fibromyalgie te maken, maar om andere pathologieën uit te sluiten die een specifieke behandeling vereisen. de ontdekking van een andere pathologie kan soms de symptomen verklaren, maar het kan ook eenvoudigweg worden geassocieerd.

Fibromyalgie is standaard nog steeds een diagnose, wanneer niets anders wordt gevonden, wat tegenwoordig zeer reductief lijkt, omdat onderzoekers, ondersteuning voor beeldvorming, verstoringen in de hersenmodulatie van de hersenen hebben gemarkeerd. pijn die de symptomen verklaart. De huidige expertise van het National Institute of Health and Medical Research (Inserm) op fibromyalgie moet toelaten om duidelijker te zien. De conclusies worden medio 2018 verwacht. Waarom is het ingewikkeld?

De pijn is onzichtbaar

De pijn, iedereen weet wat het is. Echter, voor de wetenschap, het is een complex begrip. Pijn is vooral een persoonlijke ervaring met emotionele en cognitieve dimensie (geheugen, concentratie en aandacht) waarvoor er geen onbetwistbare marker. Men geloofde in staat zijn zich te wenden tot  de moderne brain imaging (fMRI en andere PET-scan), te “zien de buiten” de pijn ervaren door een individu, maar wetenschappers hebben hun vorderingen af te wikkelen. In werkelijkheid, alle pijn zijn niet zichtbaar voor medische beeldvorming, en als dat zo is, is het niet op dezelfde manier gevoeld door twee personen.

Desalniettemin hebben de vele onderzoeken die de afgelopen twintig jaar zijn uitgevoerd dankzij hersenscans, bevestigd wat iedereen intuïtief weet: Context en de psychologische impact ervan kunnen de pijn in de ene en de andere richting beïnvloeden. Neuroscientists spreken opstijgende zenuwbanen de pijn signaal dat gaat van één centrum van de gehavende lichaam (een pijnlijke stimulus) en dalende trajecten voor die van de hersenen (gedachten, emoties, geheugen, enz.) Te moduleren komen de pijn. Alsof de twee impulsen elkaar ontmoetten om de intensiteit en het min of meer onaangename karakter van de zintuiglijke boodschap van het lichaam te bepalen. Daarom bestaat de pijn eigenlijk alleen maar in de hersenen.

De hersenen moduleren pijn

Een modulatie van de hersenen die daarom de pijn kan versterken of verzachten. Om het te verminderen, wanneer men bijvoorbeeld de voordelen van een diepe massage verwacht. Vergroot het als u lijdt aan chronische pijn, zoals het geval is bij fibromyalgie. Bovendien kunnen zelfs bij afwezigheid van een pijnlijke stimulus pijngebieden worden geactiveerd in de hersenen, in het geval van fibromyalgie. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn, want de pijn heeft een zeer groot effect op de hersenen, buiten deze specifieke gebieden. Ook hier volstaat het ergens moeite te hebben om te weten dat het vermogen van de hersenen om te mobiliseren voor een taak ernstig wordt aangetast.

Wat interessant is aan dit betere begrip van hersenmodulatie van pijn is dat het kan worden gebruikt ten behoeve van de persoon die lijdt. Veel niet-medicamenteuze therapieën zijn afhankelijk van de modulatie van de hersencircuits van pijn, ofwel op basis van fysieke ontspanning of direct gericht op de hersenen: cognitieve gedragstherapieën, emotioneel management. Deze laatste benadering heeft zojuist enkele zeer interessante resultaten laten zien voor fibromyalgie in een Amerikaans onderzoek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *