Fibromyalgie: patiënten worden meer dan 6 keer per nacht wakker

Mensen met fibromyalgie lijden ook aan slaapstoornissen. ‘S Nachts worden patiënten minstens 6 keer per nacht wakker.

De overgrote meerderheid van mensen met  fibromyalgie  heeft  slaapstoornissen . En volgens een  Canadese studie  gepubliceerd in het Clinical Journal of Pain, patiënten hebben specifieke stoornissen van hun slaap. Deze aandoening kan een nieuwe indicator zijn van deze moeilijk te diagnosticeren pathologie.

Fibromyalgie is inderdaad een  onbekende ziekte en wordt slecht ondersteund . Toch is het niet ongewoon: tussen de 2 en 3 miljoen Fransen zijn getroffen. Ze lijden aan pijn in het hele lichaam zonder de bron van deze kwalen te kunnen identificeren. Deze diffuse pijnen zijn gekoppeld aan een aanval van de zenuwvezels die de pijnlijke informatie overbrengen of een verstoring van het beheer van de pijn. De patiënten klagen ook over vermoeidheid, angst en slapeloosheid.

Patiënten worden 6 keer per nacht wakker

Om de aard van slaapstoornissen bij mensen met fibromyalgie beter te begrijpen, hebben onderzoekers van de University of Ontario (Canada) 132 patiënten, 109 slapelozen en 52 mensen zonder slaapproblemen onderzocht. Gedurende 2 opeenvolgende nachten werd hun volledige slaap geregistreerd door polysomnografie. Dankzij de elektroden op de hoofdhuid en de gezichten van de vrijwilligers konden de onderzoekers de duur van de slaap, de cycli en de verschillende stadia van de slaap analyseren, evenals de tijd van in slaap vallen.

Wetenschappers merken op dat fibromyalgie en slapelozen moeilijker in slaap vallen dan mensen zonder aandoeningen, en een diepe slaap gefragmenteerd hebben. Hun nachten worden gekenmerkt door een grotere opeenvolging van kortstondige nachtelijke ontwaken en slaapperioden dan die op hun 2 oren slapen. Deze deelnemers zouden minstens 6 keer per nacht wakker zijn.

Wetenschappers merken echter op dat deze waakfasen korter zijn bij mensen met fibromyalgie dan bij mensen met primaire slapeloosheid, ze komen vaker voor.

Herstel een continue slaap

Dit werk suggereert dat mensen met fibromyalgie niet dezelfde slaapproblemen hebben als mensen met slapeloosheid. Door deze verschillen te identificeren, zullen artsen deze storingen beter kunnen diagnosticeren en behandelen. Voor fibromyalgie zou het management dus de frequentie van ontwakingsafleveringen verminderen en een continue slaap handhaven.

Een  studie  gepubliceerd in het  Journal of Neurophysiology  afgelopen februari wees erop dat deze slaapstoornissen zijn ontstaan ​​in de thalamus, een gebied van de hersenen dat de slaap reguleert. Onderzoekers van UC Berkeley hebben inderdaad afwijkingen geconstateerd in diepe slaapgolven. Maar de laatste kan worden hersteld dankzij een medicijn voorgeschreven voor narcolepsie. Een ontdekking die een behandelingskans biedt om de slaap te herstellen en fibromyalgie te verlichten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *