Chronische pijn is opgenomen in de WHO International Classification of Diseases (ICD-11) (in 2 categorieën)

In mei 2019 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een nieuwe editie van deInternationale Classificatie van Ziekten  , ICD-11 ,  goedgekeurd   .

Het is de eerste versie met chronische pijn,  zei de  Internationale Associatie voor de Studie van Pijn (IASP) in een verklaring.

De classificatie van chronische pijn werd ontwikkeld door een IASP-werkgroep in samenwerking met de WHO. Chronische pijn wordt gedefinieerd als pijn die langer dan drie maanden aanhoudt of terugkomt.Chronische pijn is ingedeeld in twee categorieën: primaire pijn en secundaire pijn.

Primaire chronische pijn

Primaire chronische pijn wordt als een ziekte op zichzelf beschouwd. Het wordt gekenmerkt door een handicap (handicap) of emotionele stress en wordt niet beter verklaard door een andere diagnose van chronische pijn.

Primaire chronische pijn omvat gegeneraliseerde chronische pijn (zoals  fibromyalgie , niet-specifieke lage-rugpijn, complex regionaal pijnsyndroom …), chronische musculoskeletale pijn die eerder wordt aangeduid als “niet-specifiek” en hoofd- en primaire aandoeningen zoals chronische bekkenpijn en  prikkelbare darmsyndroom  .

Ze worden voor het eerst erkend als een groep chronische pijnsyndromen in ICD-11.

De recent voorgestelde definitie van  nociplastische pijn  kan enkele van de onderliggende mechanismen beschrijven. Een van deze mechanismen is dat van  centraal bewustzijn  .

Chronische secundaire pijn

Chronische secundaire pijn is een symptoom van een onderliggende ziekte. Het is ingedeeld in de volgende zes categorieën:

  • De  chronische kankerpijn  is chronische pijn die wordt veroorzaakt door kanker of de behandeling ervan, zoals chemotherapie. Ze wordt voor de eerste keer vertegenwoordigd in de CIM.
  • De  postoperatieve pijn of chronische posttraumatische  chronische pijn die ontstaat of verergert na weefseltrauma (accidentele of chirurgische) en die langer duurt dan drie maanden. Ze maakt ook voor het eerst deel uit van de CIM.
  • De  chronische neuropathische pijn  is chronische pijn veroorzaakt door letsel of ziekte van het zenuwachtige somatosensorische systeem. Perifeer (perifeer  zenuwstelsel  ) en centraal (  centraal zenuwstelsel  ) neuropathische pijn is hier geclassificeerd. Deze diagnoses zijn ook nieuw vertegenwoordigd in de CIM.
  • De  hoofdpijn of secundaire chronische orofaciale pijn  omvat chronische vormen van symptomatische hoofdpijn (dat wil zeggen, als gevolg van een ziekte, het onderscheiden van primaire hoofdpijn). Secundaire chronische orofaciale pijn, zoals chronische tandpijn, vult dit gedeelte aan.
  • De  secundaire chronische viscerale pijn  is chronische pijn als gevolg van een geïdentificeerde aandoening, van inwendige organen: het hoofd of de nek of thoracale gebieden, de buik of het bekken. Het kan worden veroorzaakt door aanhoudende ontsteking, vasculaire mechanismen of mechanische factoren.
  • De  musculoskeletale secundaire chronische pijn  is chronische pijn in botten, gewrichten en pezen veroorzaakt door een onderliggende ziekte. Het kan te wijten zijn aan aanhoudende ontsteking, geassocieerd met structurele veranderingen of veroorzaakt door een verminderde biomechanische functie als gevolg van ziekten van het zenuwstelsel.

De Task Force hoopt dat de opname van chronische pijn in ICD-11 de erkenning van chronische pijn als een op zichzelf staand gezondheidsprobleem zal bevorderen en de toegang tot een adequate behandeling zal helpen verbeteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *