Duizeligheid, evenwicht en vallen tijdens fibromyalgie-uitbraken

Fibromyalgie, duizeligheid, slechte balans en stunts zijn veelvoorkomende problemen. Voor sommige mensen is dit een klein ongemak dat soms optreedt. In andere gevallen kunnen ze zeer slopend zijn en regelmatig letsel veroorzaken.

De val, en vooral de val, is een serieus probleem. Het laatste dat je nodig hebt als je constant lijdt, is jezelf de hele tijd bezeren. Frequente valpartijen of evenwichtsproblemen kunnen ook een val veroorzaken.

Deze angst kan hem op zijn beurt weer doen schrikken om actief te blijven, zelfs binnen zijn grenzen. Volgens een studie in     klinische reumatologie is     73% van de mensen met fibromyalgie bang voor fysieke activiteit en heeft bijna 75% problemen met de balans.

De val is niet zozeer een symptoom als het gevolg van symptomen van duizeligheid en een slechte balans. In deze situatie kunnen vallen en evenwichtsproblemen ook verband houden met veranderingen in de manier waarop we lopen.

Dus waarom brengt fibromyalgie deze problemen met zich mee? En wat kunnen we eraan doen?

Fibromyalgie en duizeligheid

Bij fibromyalgie treedt duizeligheid meestal op als je voor de eerste keer opstaat. Het klinkt als het gevoel van “in het hoofd rennen” vanaf het moment dat je heel snel opstaat. Dit kan alleen gebeuren elke keer dat u naar bed gaat of gaat zitten. Plotseling duizelig worden kan ervoor zorgen dat uw voeten trillen, wiebelen of zelfs vallen of flauwvallen.

Vertigo en flauwvallen in deze toestand kunnen verband houden met een bepaalde subgroep volgens een studie uit 2017, gepubliceerd in     European Journal of Pain    .

Resultaat van het beeld van de oude vrouw die op de grond valt

Naast duizeligheid en flauwvallen had deze subgroep ook de hoogste pijnniveaus, evenals een aantal symptomen en stoornissen, waaronder overlappende cognitieve stoornissen (“fibro-mist”), blaas prikkelbaar, vulvodynie en rustelozebenensyndroom.

Onderzoek suggereert dat dit fenomeen te wijten is aan de disfunctie van het autonome zenuwstelsel (AZS), autonome disfunctie genoemd.

ANS is betrokken bij veel van de essentiële functies van uw lichaam, waaronder hartslag, bloeddruk, ademhalingssnelheid, lichaamstemperatuur, metabolisme en spijsvertering.

Duizeligheid als gevolg van dysautonomie kan orthostatische intolerantie, neuraal gemedieerde hypotensie of orthostatisch tachycardiesyndroom (POTS) worden genoemd. Dit betekent in essentie dat het hart en de hersenen niet goed communiceren.

Wat gedaan moet worden is dat wanneer u opstaan ​​vanuit een liggende of zittende positie, de SNA uw bloeddruk verhoogt om de zwaartekracht te bestrijden en een voldoende bloedtoevoer in uw hersenen te behouden. Bij dysautonomia gebeurt dit niet zoals het zou moeten. Omgekeerd kan de bloeddruk tijdens het staan ​​worden verlaagd en duizeligheid of duizeligheid veroorzaken. In POTS versnelt de hartslag als de bloeddruk daalt.

Duizeligheid kan gepaard gaan met hartkloppingen, wazig zicht, verhoogde hartslag, pijn op de borst en een soort flauwvallen, genaamd vasovagale syncope.

Echter, niet iedereen flauw met vertigo gerelateerd aan fibromyalgie. In een onderzoek uit 2008 meldden onderzoekers dat duizeligheid en hartkloppingen vaker voorkwamen dan flauwvallen. Ze zeggen ook dat POTS een van de meest voorkomende symptomen is van fibromyalgie die wordt waargenomen bij tafel tilt-tests, die hun reactie op positieveranderingen meten.

Problemen met evenwicht en gang in fibromyalgie

Onderzoek wijst uit dat mensen met fibromyalgie anders leven dan gezonde mensen. Een onderzoek uit 2009 wees uit dat ongeveer 28% van de mensen met deze ziekte een abnormale gang hebben (loopmodus).

In een functioneel prestatiestudie die in 2017 werd uitgevoerd, zeiden de onderzoekers dat gang en evenwicht ernstig werden beïnvloed door deze ziekte. Verschillen inbegrepen:

  • klinkende passegte
  • tijd trager
  • de manier waarop het lichaam zwaait tijdens het lopen

De onderzoekers merkten op dat loop- en balansverschillen meer uitgesproken waren bij mensen met meer pijn, stijfheid, vermoeidheid, angst en depressie.

Ze adviseerde artsen om het wandelen en de houding van hun fibromyalgiepatiënten te evalueren om het beste type revalidatie en valpreventie te vinden.

Deze studie maakt deel uit van een groeiend aantal wetenschappelijke literatuur gericht op het in balans brengen en oplossen van de problemen die kunnen leiden tot vallen in deze toestand. De evaluatie en behandeling van deze symptomen is echter mogelijk geen prioriteit voor uw arts. Als u wordt verzorgd, moet u dit bij uw volgende afspraak vermelden.

Verlicht duizeligheid en het risico op vallen van fibromyalgie

Hoe succesvoller u bent bij het behandelen van uw fibromyalgie, hoe minder symptomen u zult ervaren. Als u echter meer aandacht nodig heeft of als u geen effectieve behandeling voor fibromyalgie heeft kunnen vinden, heeft u verschillende opties.

Voor duizeligheid, orthostatische hypotensie of neuronale hypotensie, kan uw arts medicijnen aanbevelen om u te helpen. Dit kunnen SSRI’s / SNRI’s, benzodiazepinen en bètablokkers zijn. Sommige van deze medicijnen kunnen andere symptomen van fibromyalgie helpen verlichten, evenals SSRI’s en SNRI’s voor deze aandoening. Uw arts kan ook de levensstijl veranderen.

Als u rookt,    suggereert onderzoek in de gewrichten, botten, ruggengraatjournaal of reumatologie     dat stoppen met roken kan helpen bij het verlichten van flauwvallen en andere symptomen van fibromyalgie.

Fysiotherapie is een veel voorkomende behandeling voor balans en lopen. U kunt ook uw arts vragen of iets als yoga, tai chi of Qigong veilig voor u is.

Zolang je geen manier hebt gevonden om deze symptomen te verbeteren, wees voorzichtig. Tools zoals een stok of rollator kunnen u helpen rechtop te blijven. Zittuigoefeningen kunnen de veiligste optie zijn, en ze zijn zeker een betere optie dan de minder actieve die je kunt zijn.

bronnen:

Costa ID, Gamundi A, Miranda JG et al. Verminderde functionele prestaties bij patiënten met fibromyalgie. Grenzen in de menselijke neurowetenschap. 26 januari 2017; 11: 14.

Lee SS, Kim SH, Nah SS, et al. Rookgewoonten beïnvloeden pijn en functionele en psychiatrische functies bij fibromyalgie. Instellen, been, terug. Mei 2011; 78 (3): 259-65.

Staud R. Autonome stoornissen in het fibromyalgiesyndroom: orthostatische tachycardie. Huidige reumatologische rapporten. December 2008; 10 (6): 463-6.

L Russek, S Gardner, Maguire K, et al. Onderzoek naar de evaluatie van motorische angst bij mensen met fibromyalgie. Klinische reumatologie. Juni 2015; 34 (6): 1109-19.

Watson, NF, Buchwalk, D., Goldberg, J. et al. Neurologische tekenen en symptomen bij fibromyalgie. Artritis en reuma. September 2009; 60 (9): 2839-44.

Yim YR, KE Lee, DJ Park en anderen. Identificatie van subgroepen van fibromyalgie met behulp van een clusteranalyse: de relatie met klinische variabelen. European Journal of Pain. Februari 2017; 21 (2): 374-384.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *